- Ośrodek Pomocy Społeczne w Kępicach [nazwa OPL] z terenu województwa pomorskiego przy współpracy Bankiem Żywności w Słupsku realizowało Program Operacyjny Pomoc Żywnościowa Podprogram 2017 współfinasowany z Europejskiego Funduszu Pomocy Najbardziej Potrzebującym, którego celem było zapewnienie najuboższym mieszkańcom Polski pomocy żywnościowej oraz uczestnictwa w działaniach w ramach środków towarzyszących w okresie sierpień 2017 – czerwiec 2018.
- Osoby potrzebujące otrzymały bezpłatnie artykuły spożywcze:
- warzywne i owocowe (groszek z marchewką, fasola biała, koncentrat pomidorowy, buraczki wiórki, powidła śliwkowe);
- skrobiowe (makaron jajeczny, makaron kukurydziany bezglutenowy, ryż biały, kasza gryczana, herbatniki maślane),
- mleczne (mleko UHT, ser podpuszczkowy dojrzewający),
- mięsne (szynka drobiowa, szynka wieprzowa mielona, pasztet wieprzowy, kabanosy wieprzowe, filet z makreli w oleju),
- cukier (cukier biały, miód wielokwiatowy),
- tłuszcze (olej rzepakowy),
- dania gotowe (gulasz wieprzowy z warzywami).
- 2. Pomoc żywnościowa trafiła do 1208 osób znajdujących się w trudnej sytuacji życiowej z terenu województwa pomorskiego
- 3. Wydaliśmy osobom potrzebującym:
- 40,6565 ton żywności;
- 6.400 paczek żywnościowych;
- 4. W ramach Podprogramu 2017 dla 50 osób korzystających z pomocy żywnościowej przeprowadzono 5 warsztatów edukacyjnych w ramach działań towarzyszących:
- Żywieniowe - 1 spotkanie dla 12 uczestników
- Kulinarne - 2 spotkań dla 24 uczestników
- Niemarnowanie żywności - 2 spotkań dla 24 uczestników