1. Ośrodek Pomocy Społecznej w Kępicach [nazwa OPL] z terenu województwa pomorskiego przy współpracy z Bankiem Żywności w Słupsku realizował Program Operacyjny Pomoc Żywnościowa Podprogram 2019 współfinansowany z Europejskiego Funduszu Pomocy Najbardziej Potrzebującym, którego celem było zapewnienie najuboższym mieszkańcom Polski pomocy żywnościowej oraz uczestnictwa w działaniach w ramach środków towarzyszących w okresie grudzień 2019 – wrzesień 2020.
  2. Osoby potrzebujące otrzymały bezpłatnie artykuły spożywcze:
  • warzywne i owocowe (groszek z marchewką, fasola biała, koncentrat pomidorowy, buraczki wiórki, sok jabłkowy, powidła śliwkowe);
  • skrobiowe (makaron jajeczny, makaron kukurydziany bezglutenowy, ryż biały, kasza gryczana, herbatniki maślane),
  • mleczne (mleko UHT, ser podpuszczkowy dojrzewający),
  • mięsne (szynka drobiowa, pasztet wieprzowy, filet z makreli w oleju),
  • cukier (cukier biały, miód wielokwiatowy),
  • tłuszcze (olej rzepakowy),
  • dania gotowe (gołąbki w sosie pomidorowym).
  1. Pomoc żywnościowa trafiła do 725 osób znajdujących się w trudnej sytuacji życiowej z terenu województwa pomorskiego
  2. Wydaliśmy osobom potrzebującym:
  • 30,9530 ton żywności;
  • 2870 paczek żywnościowych;
  1. W ramach Podprogramu 2019 dla osób korzystających z pomocy żywnościowej przeprowadzono 3 warsztaty edukacyjne w ramach działań towarzyszących:
  • Żywieniowo dietetycznych – jedno spotkanie dla 5 uczestników
  • Kulinarnych - jedno spotkanie dla 5 uczestników
  • Niemarnowania żywności - jedno spotkanie dla 5 uczestników

 

logo na stronę internetową