PROGRAM FUNDUSZE EUROPEJSKIE NA POMOC ŻYWNOŚCIOWĄ 2021-2027 PODPROGRAM 2023 WSPÓŁFINANSOWANEGO Z EUROPEJSKIEGO FUNDUSZU SPOŁECZNEGO PLUS - EFEKTY
Ośrodek Pomocy Społecznej w Kępicach przy współpracy z Bankiem Żywności w Słupsku realizował Program Fundusze Europejskie na Pomoc Żywnościową 2021-2027 Podprogram 2023 Współfinansowanego z Europejskiego Funduszu Społecznego Plus, którego celem było przeciwdziałanie deprywacji materialnej przez udzielanie pomocy żywnościowej osobom najbardziej potrzebującym oraz zapewnianie środków towarzyszących, wspierających ich włączenie społeczne. Program realizowany był w okresie od września 2023r. do stycznia 2025r.
Osoby potrzebujące otrzymały bezpłatnie artykuły spożywcze:
- warzywne i owocowe (groszek z marchewką, dżem truskawkowy);
- skrobiowe (makaron jajeczny świderki, mąka pszenna, kasza jęczmienna, płatki owsiane, herbatniki maślane, kawa zbożowa rozpuszczalna),
- mleczne (mleko UHT, ser podpuszczykowy dojrzewający),
- mięsne (szynka wieprzowa mielona, szynka drobiowa, pasztet wieprzowy, szprot w oleju),
- cukry (cukier biały),
- tłuszcze (olej rzepakowy),
- dania gotowe (fasolka po bretońsku).
Pomoc żywnościowa trafiła do 552 osób znajdujących się w trudnej sytuacji życiowej z terenu gminy Kępice.
Wydaliśmy osobom potrzebującym:
- 13 798,50 kg żywności;
- 1 250 paczek żywnościowych;
- 0 posiłków.
W ramach FEPŻ Podprogram 2023 odbyły się następujące działania towarzyszące:
- Warsztaty edukacyjne z zakresu psychologii na temat motywowania się w oparciu o własne zasoby – 2 spotkania dla 6 osób;
- Dyżur konsultacyjny z indywidualnego doradztwa dietetycznego – 1 spotkanie dla 3 osób;
- Cykl warsztatów edukacyjnych z zakresu praktycznego wykorzystania artykułów spożywczych otrzymanych w ramach FEPŻ Podprogram 2023 w kuchni jesiennej – 1 spotkanie dla 15 osób, 2 spotkanie dla 18 osób – warsztaty kulinarne;
- Cykl warsztatów edukacyjnych z zakresu praktycznego wykorzystania artykułów spożywczych otrzymanych w ramach FEPŻ Podprogram 2023 w kuchni świątecznej – 1 spotkanie dla 16 osób – warsztat kulinarny;
- Cykl warsztatów edukacyjnych dotyczący zmiany nawyków żywieniowych – 1 spotkanie dla 12 osób;
- Cykl warsztatów edukacyjnych na temat zasad zdrowego żywienia – 1 spotkanie dla 11 osób, 2 spotkanie dla 12 osób.